[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promjenite svijet.” - Nelson Mandela

 

Projekat “Veliko Gradište – moj grad“ doveo đake i učitelje iz Srbije i regiona

9. VI 2022.

 

Veliko Gradište je prethodnog vikenda, kroz Projekat “Veliko Gradište – moj grad“, bilo domaćin djeci i učiteljima iz čitave Srbije, ali i Republike Srpske i Severne Makedonije.

Projekat je realizovan preko Osnovne škole “Ivo Lola Ribar“ iz Velikog Gradišta, u saradnji sa Osnovnom školom “Miša Živanović“ iz Srednjeva, Društvom učitelja opština Veliko Gradište i Golubac i Turističkom organizacijom opštine Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište.

U ovaj podunavski gradić stigli su učenici iz tri beogradske škole, škole iz Rume, Kule, Sombora, Kruševca, Niša, Gornjeg Milanovca, Kladova, Petrovca na Mlavi, Čačka, Arilja, Užica, dve valjevačke, Kraljeva, Topole, Kosjerića, Paraćina, Banja Luke i Skoplja, kao i učenici naše škole - OŠ "Vuk Karadžić" i Društva učitelja iz Tutina.

Veliko nam je zadovoljstvo što su domaćini omogućili učenicima naše škole da budu dio ove manifestacije. 

Gosti su dočekani priredbom dobrodošlice i obilaskom Ramske tvrđave i karavan-saraja, gde je održana i pjesnička radionica, dok je naredni dan bio namenjen izučavanju starih zanata. Đaci iz regiona sa svojim učiteljima imali su prilike da prisustvuju radionicama u Češljevoj Bari na kojima su vidjeli kako se tka, da nauče veštine vajanja, vide kako se pravi i peče pogača pod sačem...

Nakon radionice starih zanata upriličena je vožnja brodom, Dunavom od Srebrnog jezera do Golubačke tvrđave, uz priču vodiča o znamenitostima i legendama sa obe strane Dunava.

Tokom plovidbe za učenike je organizovana radionica na temu “Kamen prijateljstva – izrada bedževa“, a po povratku u centralnu školu u Velikom Gradištu i žurka, dok su tokom svječane večere organizatori iskoristili priliku da svim gostujućim školama dodele zahvalnice.

Pred povratak, gosti su boravili i na Srebrnom jezeru, centru turizma ovog kraja, noseći sa sobom najljepše utiske i pozitivnu energiju kako organizatora tako i ovog kraja sa željom da ga ponovo posjete.

Sve pohvale za organizatore skupa, naše kolege, Snežanu Milojković, Jasminu Mišić, Snešku, Nadu, i mnoge druge, za OŠ "Ivo Lola Ribar" iz Velikog Gradišta, kao i za njenog direktora Dragana Mandića, za predstavnike vlasti u toj lokalnoj samoupravi, a posebno za Jelenu Pantić, za učiteljicu Nadu koja je brinula o našoj djeci, za roditelje u čijim domovima su bila smještena naša djeca, odakle djeca nose prelijepe utiske uspomjene, za stanovnike Češljeve Bare koji su bili odlični domaćini, za vlasnike i radnike broda Silver Star...  Već se na samom početku mogao naslutiti uspjeh ovog skupa. Radujemo se sljedećem susretu.

Foto: OŠ "Ivo Lola Ribar" Veliko Gradište