[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promjenite svijet.” - Nelson Mandela

 

Primjeri dobre prakse - informatika i računarstvo

24.3.2022.god.

 

Svjedoci smo promjene načina na koji danas ljudi širom svijeta  međusobno komuniciraju i sarađuju, a također i činjenice da naši učenici kao „digitalni urođenici“ odrastaju uz internet i da je on velikim delom prisutan u njihovom svakodnevnom životu. Ne možemo izbjeći realnost da su oni potrošači, distributeri, re-mikseri i kreatori sadržaja za i na Internetu. Zato im je potrebno da znaju kako sve to funkcionira i na koji način se uređaji povezuju na lokalnu (LAN), a zatim na globalnu (WAN) mrežu.

U protekloj sedmici, na času informatike i računarstva, učenici osmog razreda su imali priliku praktično primijeniti ranije stečena znanja o računarskim mrežama. Realizatori časa su bile nastavnice informatike i računarstva: Mihrija Sokolović Ramičević i Sajma Hodžić. 

Nastavi sa čitanjem

EDUKATIVNO PREDAVANJE UČENICAMA ŠESTOG RAZREDA

10.3.2022. god.

U protekloj nedelji realizovan je čas za učenice 6.razreda na temu “Sve što treba da znaš o pubertetu” . Čas je održan online. Zainteresovanost djevojčica je bila na zavidnom nivou. Učenice su dosta toga naučile na ovom času, kao npr: šta je samopoštovanje, samopouzdanje, pubertet, promjene u pubertetu, lična higijena, zdrav način života... Od strane predavača su bile motivisane da odgovaraju na pitanja, a i da ih postavljaju. Cilj samog časa je bio da se podigne svijest kod učenica da pubertet nije ništa strašno i da je to period kroz koji svi prolaze, i da nema potrebe da to bude tabu tema.

Nastavi sa čitanjem

Priredba povodom obilježavanja 8.marta

8.3.2022. god

Povodom obilježavanja 8.marta,učenici četvrtog razreda zajedno sa svojom učiteljicom priredili su prigodan program za svoje drage mame.

U duhu tradicije i kulture bosanskog jezika učenici su se predstavili horom, sevdalinkom uz koreografiju, glumom, prelijepim recitacijama o majkama i 8.martu, ilahijom.

Nastavi sa čitanjem

POSJETA GENERALNOG KONZULA REPUBLIKE TURSKE U NOVOM PAZARU

3.3.2022. god.

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol danas je obišao školu u selu Dobrinja. Izgradnju ovog školskog objekta  2008. godine finansirala je Turska, preko svoje razvojne agencije TIKA. Direktorica škole, zaposleni i učenici u IO Dobrinja, kao i pedagog i pomoćnik direktora sa zadovoljstvom su organizovali skromnu dobrodošlicu, zahvalili se na dosadašnjoj saradnji i ukazali na probleme sa kojima se susreću. Posle razgovora i obilaska prostorija učenicima su uručeni pokloni, odnosno školske torbe i bogati školski pribori.

Nastavi sa čitanjem