[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promjenite svijet.” - Nelson Mandela

 

PUTEM ČAROBNE DONJE PEŠTERI

23.5.2022. god.
Članovi učeničkog parlamenta OŠ ,,Vuk Karadžić" nastavili su svoje putovanje kroz prirodna bogatstva naše Opštine. Nova destinacija je bila Donja Pešter.
Putovanje smo započeli sa mjesta Ostrijelo, odakle se prostire predivan pogled na Koštampolje. Zatim smo nastavili put Delimeđa, koje nas je oduševilo kako svojom infrastrukturom, tako i požrtvovanošću mještana da doprinesu razvoju svog kraja. Jedna od zanimljivosti u Delimeđu bio je Uvor - mjesto gdje uvire rijeka i izbija u Raški. Druženje smo nastavili na odmaralištu Lisova. Uz prijatan razgovor, čuli smo mnogo zanimljivih informacija vezanih za pomenuti predeo. Učenici su imali priliku da vide i novonastalo jezero. Ovo naše putovanje nastavili smo prema Baćici, gde smo posetili izvore Vodenice i Kron. Poslednja destinacija bilo je izletište i hajrat Bukovik.

Nastavi sa čitanjem

UPOZNAJEMO LEPOTE NAŠEG KRAJA

22.5.2022. god. 

                    

Članovi Učeničkog parlamenta OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Tutinu danas su imali priliku da upoznaju, a i prepoznaju prirodna blaga Opštine Tutin. Naime, direktor Centra za kulturu, turizam, omladinu i sport u Tutinu – Rifat Zahitović obezbijedio je za naše učenike, članove Parlamenta, hranu, piće i prevoz mojstirskim krajem, i odžao predavanja o zanimljivostima ovog dijela naše Opštine. Svoje znanje o izvorištu Miljina glava, kolibi na Ponoru i planinskom vrhu Javor nesebično je podijelio sa njima. Na taj način današnje druženje imalo je prvenstveno edukativan karakter. Prevozom i pješačkom turom naizmenično obišli su pomenuta mjesta, informisali se o njihovim odlikama, geografskom položaju, klimatskim faktorima, vegetaciji, životinjskim i biljnim vrstama... U povratku svi su imali jedinstven zaključak – da je priroda najbolji lijek koji život nudi, a današnja ekskurzija u prirodi iskustvo zlata vrijedno!

Nastavi sa čitanjem

Maj - mjesec matematike

20.5.2022. god.

Godinama unazad Učenički parlament OŠ ,,Vuk Karadžić" u Tutinu aktivno djeluje i sudjeluje u svim događajima i manifestacijama, koji su značajni za njihov lični razvoj. Na taj način obrazovanje je dobilo novu dimenziju i svrhu.  Od 2012. godine obeležava se Maj - mjesec matematike. Kroz niz aktivnosti, logičkih igara, edukativnih igara, mozgalica, zanimljivosti iz oblasti matematike, želeli smo da pokažemo našim vršnjacima da matematika ima i onu drugu, zanimljivu stranu. Da možemo da se družimo, zabavljamo i razvijamo logičko zaključivanje. Na manifestaciji, održanoj na Trgu Šemsudina Kučevića, mališani su imali priliku da se oprobaju u igranju šaha, u slaganju Rubikove kocke, da rešavaju sudoku,  prave mrežu geometrijskih tijela, nauče brzo množenje i dijeljenje, prave origami... Predstavljen je Zlatni presek u arhitekturi, u prirodi, u umetnosti, kao i zlatni presek čoveka.

Nastavi sa čitanjem

Projektna nastava - HERBARIJUM BILJAKA

13.5.2022. god.

Herbarijum je zbirka očuvanih primjeraka biljaka. Ovi primjerci mogu da budu cijele biljke ili neki njihovi dijelovi.

Učitelj Dževad i njegovi učenici zajedno su brali su biljke u dvorištu škole. Poslije toga odabrali su nekoliko vrsta, presovali i onda im odredili dijelove (korijen, stablo, list i cvijet). Ova tema je uvijek bila zanimljiva učenicima, jer djeca vole sve ono sto ih okružuje, a posebno biljke. Realizator ovog projekta su učenici od prvog do četvrtog razreda izdvojenog odeljenja Dobrinja.

   

   

Takmičenje iz nemačkog jezika - Udruženje Nemaca „Maria Theresiopolis“

9.5.2022. god.

Učenici OŠ ,,Vuk Karadžić” iz Tutina su i ove godine učestvovali na takmičenju Udruženje Nemaca „Maria Theresiopolis“. Učenici sedmog i osmog razreda pisali su bajke, dok su učenici petog i šestog razreda sastavljali prezentacije o porodici i slično. Nakon detaljne analize, učenici Melika i Meris Krkušić, učenici osmog razreda, pod mentorstvom nastavnice Elzane Fakić, su osvojili, na nivou cele Srbije, prvo mjesto i dobili kao  nagradu digitalne satove. Bajka koju su učenici napisali i naslovili Šeherzada, nalazi se u prilogu.

Udruženje Nemaca „Maria Theresiopolis“ iz Subotice, osnovano je 15. oktobra 2012. godine i broji oko 60 članova - od predškolskog uzrasta do penzionera. Udruženju pomažu i  pripadnici drugih nacionalnih zajednica, koji žele da pomognu u ostvarivanju naših ciljeva.

Nastavi sa čitanjem