[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

"Obrazovanje je zlatni ključ slobode." – Džordž Vašington Karver

 

Počeo upis u prvi razred osnovne škole

1.4.2021.

U osnovnim školama danas je počeo upis đaka prvaka. U klupe će od septembra sesti deca rođena 2014. godine i 2015. do marta, a mogu se upisati i ona deca koja će do početka školske godine napuniti šest godina, nakon provere spremnosti za polazak u školu. Kao i prošle godine, roditelji svoje mališane upisuju elektronskim putem, preko portala "eUprava".  Svi oni koji iz nekog razloga nemaju mogućnosti za elektronski upis, mogu doći lično u školu.

Svi roditelji koji upisuju decu u prvi razred osnovne škole preko "eUprave", tamo imaju tačna uputsva na koji način se to radi. Unose osnovne podatke deteta i dete će automatski biti upisanoNakon upisa, sledi pozivanje budućih učenika na testiranje, koje će se zbog epidemiološke situacije održati u manjim grupama. Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Upis traje do 31. maja, ali škole mogu da vrše upis i posle tog datuma, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

 

 

Informacija za roditelje u vezi sa eZakazivanjem termina za upis i testiranje deteta u OŠ

15.3.2021. god.

 

 

I ove godine roditelji / drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije mogu elektronskim putem da zakažu na Portalu eUprava termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu pokretanjem usluge eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u OŠ.

Potrebno je da:

-          Budete registrovan korisnik, odnosno imate kreiran nalog na državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs

-          Pokrenete uslugu na Portalu eUprava (Usluge → Obrazovanje → eZakazivanje termina u OŠ)

-          Zakažete termin u školi kojoj Vaše dete teritorijalno pripada

Prilikom upisa nije potrebno da prilažete dokumenta, jer će ih škola pribaviti po službenoj dužnosti, i to:

-        1.   Izvod iz matične knjige rođenih

-         2.  Uverenje o prebivalištu

-         3.  Uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa

-          4. Potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu – lekarsko uverenje*

* Izuzetak je samo lekarsko uverenje ukoliko ste pregled obavili kod privatnog lekara.

Napomena 1: Termin možete da otkažete 24 časa ranije. Ukoliko ne otkažete termin i ne dođete u zakazanom terminu u školu, sistem Vam neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu elektronskim putem. U tom slučaju, roditelji će morati direktno da se obrate školi i zakažu novi termin.

 

Napomena 2: Ukoliko imate dodatna pitanja i nedoumice u vezi sa zakazivanjem termina, obratite se kontakt centru na 011/73-505-57. Telefonska podrška dostupna je od 22. marta 2021. godine i tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova.

 

Opštinsko takmičenje u košarci i basketu

12.3.2021.god.

Vrlo važnu ulogu u pravilnom odrastanju djeteta igra sport. Fizička aktivnost daje nemjerljiv doprinos u zdravom razvoju mladog čovjeka a sport vrlo lako nauči djecu kako da pobjede ali i izgube što je vrlo važno razvija takmičarski duh. Zato postoje školska, opštinska, regionalna i državna takmičenja gdje se učenici OŠ u raznim disciplinama nadmeću i brane boje svoje škole.

Tako je Savez za školski sport Opštine Tutin organizovao Opštinska takmičenja za osnovne i srednje škole u košarci i basketu i to dana 12.3.2021. godine u sali srednje škole. Učešće su uzele dve osnovne škole "Vuk Karadžić" i "Rifat Burdžović Tršo" i dve srednje škole "Gimnazija" i "Tehnička". Pobjednici, u konkurenciji osnovnih škola, ubedljivo su učenici (dječaci) OŠ "Vuk Karadžić", koji su u finalu savladali vršnjake iz OŠ "Rifat Burdžović Tršo". 

Po prvi put učešće su uzele i djevojčice ove dve osnovne škole i pobjednik u ženskoj konkurenciji je OŠ "Rifat Burdžović Tršo". Što se tiče srednjih škola, u basketu, učenici  Gimnazije su bili bolji od učenika Tehničke škole, a u košarci učenici Tehničke škole nisu imali ekipu i samim tim učenici Gimnazije dobili su taj meč službenim rezultatom 20-0.

 Čestitamo pobedničkoj ekipi i želimo puno uspjeha na Okružnom takmičenju.

 

 

 

 

Platforma "Čuvam te" za borbu protiv vršnjačkog nasilja

12.3.2021.god.

Nacionalna platforma "Čuvam te" koja predstavlja prvu Nacionalnu platformu za prevenciju i zaštitu od nasilja u školama u Srbiji, počela je sa radom. 

Članovi učeničkog parlamenta su danas u prisustvu koordinatora - Nerkese Dreković i članova pedagoške službe odradili online obuku na temu "Šta možeš da uradiš ako imaš saznanje da tvoj drug ili drugarica trpi nasilje". 

Na ovoj obuci učenici su se upoznali sa tim šta je nasilje i kako da ga prepoznaju. Obuka je bila interaktivna, gejmifikovana i prilagođena svakom učeniku. Uz edukativne igre i rang-liste učenje je učenicima bilo interesantno i efikasno.